© 2019 Wim van der Heijden/ Tlichteraan 

  • Facebook Clean
logolichteraanNIJMEGENONLIN.jpg

​Hoe het begon.

Frits en Evelyn Grijze hebben een aantal jaren geleden het initiatief genomen.


Zij zijn geïnteresseerd in vele vormen van kunst. Vooral beginnende kunstenaars, met of zonder opleiding en veelbelovende autodidacten hebben hun aandacht.


Door de ontmoeting met een aantal kunstenaars kregen zij de indruk dat het voor kunstenaars en met name  voor beginnende kunstenaars moeilijk is om hun werk in de wereld te zetten, m.a.w. aan het publiek te tonen. Hiervoor ontbreekt hen vaak de tijd en ligt het niet altijd in hun lijn om naast de creatieve talenten en inspanning bezig te zijn met PR en organisatie. Dit bracht hen op het idee om hierin een bemiddelende rol te spelen.
Die bemiddeling richtte zich dan ook vooral op het zoeken naar locaties waar de kunstenaars hun creaties konden tonen en waardoor hun naamsbekendheid werd vergroot.

Omdat het hen was opgevallen dat er in bedrijven wel de behoefte bestaat om kunst in huis te halen, maar dat de realisatie daarvan vaak niet plaats vond, hebben zij contact met bedrijven gezocht. Via de bedrijven kan de kunstenaar een ander doelgroep benaderen. Daarbij is de mogelijkheid van verkoop altijd aanwezig. 


Hoe werkte het ?

Zij zochten bedrijven waar werk van kunstenaars tentoongesteld zou kunnen worden en tastten af of de ruimtes geschikt waren en of de eigenaar van de ruimtes geïnteresseerd was. Daarna benaderden zij de kunstenaar om zijn/haar interesse te peilen.
Was er aan beide kanten voldoende animo, dan volgde een kennismakingsgesprek waarin ook  zakelijk en technische kanten aan bod kwamen. Hierin speelden zij ook een rol door de organisatorische zaken over te nemen, zodat de kunstenaar zich volledig kon richten op de artistieke inhoud van de expositie en het bedrijf de organisatie uit handen kon geven.

En nu ?


Op dit moment zijn er 12 kunstenaars bij Cumarto aangesloten en kunnen de bedrijven putten uit een groot aantal werken.
Frits en Evelyn hebben zich teruggetrokken. Hun werk en doelstelling worden door de leden van Cumarto overgenomen. 
De website ( www.cumarto.nl ) wordt een belangrijke informatiebron voor bedrijven die interesse hebben en biedt een mogelijkheid om met de kunstenaars in contact te komen.

Het motto van Frits en Evelyn:  " LATEN WIJ ELKAAR VERSTERKEN" blijft het motto van Cumarto.